МИРКО ЋУРИЋ : СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ КОЈИ УПИШУ ФАКУЛТЕТ У ТРЕБИЊУ

Град Требиње ће први пут из буџета додијелити 45 стипендија студентима који упишу факултет у Требињу, за шта ће бити издвојено 70.000 KМ, а износ мјесечне стипендије је 150 KМ, рекао је градоначелник Мирко Ћурић.

Он је навео да ће град 15 стипендија дати студентима пољопривредног факултета који ће у академској 2022/2023. години бити отворен у Требињу, 12 студентима Факултета за производњу и менаџмент, 12 оним на Високој школи за туризам и хотелијерство и шест студентима Академије ликовних умјетности.

„На додјелу ових стипендија неће утицати имовинско стање студената него њихов резултат на пријемном испиту. Први семестар ће бити финансиран од града, али за други семестар мораће се испунити одређени услови – број положених испита, присуство настави и слично“, изјавио је Ћурић након састанка са деканима високошколских установа у Требињу.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити договорено да сви студенти који студирају у Требињу имају и друге повластице попут кориштења затвореног базена и библиотеке.

„Разговараћемо са привредницима да се направе одређене картице да фирме које послују на подручју града дају попусте студентима који упишу факултет у граду. Наш циљ је да Требиње постане студентски центар“, истакао је Ћурић.

Декан Факултета за производњу и менаџмент у Требињу Обрад Спаић навео је да су подршка коју требињска Градска управа и градоначелник пружају факултетима у овом граду велики искорак с циљем заустављања одласка омладине из овог града и Херцеговине.

Он је оцијенио да ће оваква подршка Градске управе и услови који постоје на факултетима у Требињу привући велики број матураната да упишу неку од ових високошколских установа.

Извор: Редакција/Радио Требиње