У Културном центру отворена изложба „Умјетници своме граду”

У оквиру обиљежавања славе Града, вечерас је у галерији Културног центра отворена изложба радова ликовних умјетника Требиња „Умјетници своме граду”. Поставка обухвата радове 20 требињских умјетника, академских сликара.

 

Миљан Вуковић, директор Културног центра и један од учесника изложбе, подсјетио је да је групна изложба умјетника који стварају у Требињу посљедњи пут организована 2006. године, а да је критеријум за селекцију овог пута био квалитет радова, те активна излагачка присутност на ликовној сцени Босне и Херцеговине.

„Ово је пресјек дјела требињске ликовне сцене. Показује да она има једну врсту живости и виталности и нешто што сигурно гарантује и опстанак и квалитетно представљање требињских умјетника на сцени региона, а сматрам да ће ова поставка у наредном периоду изазвати пажњу и стручне јавности, али и грађана и Требиња и Босне и Херцеговине”, навео је Вуковић.

Декан Академије ликовних умјетности у Требињу Веселин Брковић истакао је да је циљ ове изложбе да се младим ликовним умјетницима омогући да представе своје стваралаштво:

„Овом изложбом смо покушали да у неким основним обрисима представимо како изгледа требињска ликовна сцена. Ово је једна новина у културној понуди Града Требиња и мислим да је велико освјежење за ликовни свијет, не само града већ и државе и региона. Видимо да је требињска ликовна сцена изузетно квалитетна, са великим стваралачким потенцијалима и великим дометима”.

Брковић је додао да је селекција била поприлично строга зато што је поштован, прије свега, критеријум квалитета и да је направљена поставка која се сасвим сигурно може приказати у било ком излагачком простору у региону.

Изложбу је свечано отворила Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, која је истакла да је ова поставка чудесна јер су заступљени сви ликовни жанрови и дјела 21 требињског умјетника.

„Има ли боље прилике од славе Града, од Светог преображења Господњег, да се наши умјетници одуже Требињу. Оно што је добра страна Академије ликовних умјетности у Требињу, јесте то што ствара квалитетне кадрове који често заврше у тој институцији као предавачи. Град Требиње његује традицију, поштујемо оно што је било вриједно и што ће бити. Морам истаћи, од свих ових умјетника, њих 15 је завршило требињску Ликовну академију, а њих пет су предавачи на истој. Оно што је најбитније, сви су они наши, неки по рођењу, неки по студирању, а сви искључиво по квалитету“, навела је Скочајић.

Изложба „Умјетници своме граду” биће отворена до 1. септембра у галерији Културног центра Требиње.

Извор: Културни центар Требиње /Аутор: Душка Ђајић/Фото: Јован Видаковић