ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА ПРОФЕСОРА ЂОРЂА АРНАУТА

У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу вечерас је отворена изложба скулптура аутора Ђорђа Арнаута, професора на Академији ликовних умјетности у Требињу.

„Вечерас је изложено 20 скулптура и све су рађене у теракоти, неке су настале 2004. године, али већи дио је из периода од 2019. године па до 2023. Повод на почетку стварања ових скулптура је био обелиск, али касније се изродила нека да кажем тема балканског обелиска који није тако савршен, ни прецизан. Ја као професор инсистирам на личној поетици, да сваки студент прикаже оно што има у себи, без обзира да ли се некоме то допада или не. На нама је да их припремимо прије свега за живот, да науче нешто и о сликарству и скулптури па гдје нађу своје мјесто“, рекао је аутор изложбе Ђорђе Арнаут.

Декан Академије ликовних умјетности у Требињу Веселин Брковић каже да је вечерас приказан само мали сегмент из богатог стваралачког опуса овог умјетника.

„Ђорђе Арнаут је готово четири деценије на сцени, првенствено као вајар, али бих ја посебно истакао и његов цртеж. Он ради скулптуру која има изразиту тјелесност, видљиву спољашњост, али има и метафорички наслућену унутрашњост. Видите да се скулптура поставља у одређене логичке низове, који захватају простор и као таква успоставља нову значењску цјелину. Ова изложба је вишеструко значајна, првенствено јер се представља један сегмент опуса врло значајног вајара, професора академије“, навео је Брковић.

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине у Требињу истакла је да су дошли на идеју како би требало промовисати професоре који предају на АЛУ Требиње и уче будуће умјетнике не само са подручја Херцеговине, него из цијеле Републике Српске и других земаља.

„Одлучили смо се за професора Ђорђа Арнаута, због његовог необичног ликовног израза, али и због тога што је у питању вајарство јер врло ријетко излажемо скулптуре. Професор је изабрао интересантан циклус, скулптуре су рађене у глини, имамо неке симболе који се јављају још од раних цивилизација и налазе се на скулптурама а опет можемо видјети један сасвим други, савремени израз“, додала је Грујић.

Ђорђе Арнаут је до сада имао 47 самосталних изложби и 12 ауторских пројеката. Учествовао је на преко 500 колективних изложби, 54 сазива колонија, симпозијума и ликовних радионица, док му се више дјела налази стално постављених у простору и збиркама и колекцијама Музеја и галерија у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонији, Хрватској и Румунији. Добитник је више награда и признања.

Извор: Редакција/Радио Требиње/Аутор: А.С. Фото: П.М.