МЛАДИ ТАЛЕНТИ ДОЛАЗЕ У ТРЕБИЊЕ: НИКАД ВИШЕ БРУЦОША НА АКАДЕМИЈИ ЛИКОВНИХ УМЈЕТНОСТИ

У нову академску годину на Академији ликовних умјетности у Требињу уписано је 19 студената и то је рекордан број у протеклих десет година

На студијском програму ликовне умјетности у академској 2022/23. години уписано је 19 студената, што је, како наводи Веселин Брковић, декан Академије ликовних умјетности у Требињу, рекордан број.

„Ми имамо одобрење да упишемо 16 студената у прву годину студија. Ове године смо уписали 19. Писали смо молбу Влади Републике Српске да нам омогући проширење уписне квоте и одобрено нам је“, наглашава Брковић.

Са Академије истичу да су, посебно у протекле двије године, уписали мањи број студената, а као разлог за то виде пандемију вируса корона. Сматрају да одржавање „онлајн“ наставе није могуће на Академији.

„Студенти нам долазе из Републике Српске, али и из региона. Најчешће су то Србија и Црна Гора“, наводи Брковић.

А да је требињска Академија привлачна студентима из цијеле Републике Српске и региона, свједоче они сами, о чему говори студенткиња прве године Анастасија Глигић, која је у Требиње је дошла из Сребренице.

„Свидио ми се студијски програм Академије у Требињу и одлучила сам да пробам да га упишем. Студирањем за протеклих месец дана сам презадовољна“, рекла је Глигићева.

Милош Станојчић из Ужица студент је четврте године и наглашава да је веома задовољан студијима, те планира да настави и постдипломско образовање.

„Академију у Требињу сам уписао зато што је план и програм сличан као и у Београду, а овђе је живот много јефтинији, мањи је град. Ни у једном тренутку се нисам покајао што сам студент Академије у Требињу и препоручујем свима који су у могућности да дођу у Требиње и упишу Академију ликовних умјетности“, истиче Станојчић.

На Академији тренутно студира 77 студената на два циклуса студија, од чега 60 на првом, а 17 на другом циклусу студија.

„У оквиру студијског програма ликовне умјетности имамо четири катедре: сликарство, графика, графички дизајн и вајарство“, казао је Брковић.

Наглашава да Требињу недостаје средња умјетничка школа која би изњедрила таленте из ове области умјетности, чији би даљи пут био школовање на Академији, додајући да би управо та школа отворила простор за запослење и других наставних кадрова из разних области.

Средња умјетничка школа била би још један „камен“ у „бедему“ културе који је брижљиво грађен Требињу.

Извор: Независне новине/Аутор: Александар Зубац