Изложба Игора Бошњака пред публиком Културног центра Требиње

Изложба радова требињског умјетника Игора Бошњака „Будућност се понавља више него историја“ отворена је вечерас у Културном центру Требиње.

Изложба представља серију видео-радова, 3Д инсталација и филмова инспирисаних споменичким насљеђем из доба Југославије, нарочито споменицима на Козари и Сутјесци, као и теоријом руског космизма те сопственом интерпретацијом ових феномена.

Аутор Игор Бошњак каже да су вечерас приказане теме из прошлости кроз модеран приступ.

„Имамо 3Д анимације, видео-радове и филмове који су снимани дроном и моја идеја је била да се технологија искористи за умјетност. Инспирација су ми били споменици, односно њихово ново читање“, истакао је Бошњак.

Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности Републике Српске, истакла је да је овом изложбом настављена веома успјешна сарадња са Културним центром у Требињу.

„Аутор изложбе је умјетник чији је рад присутан и у међународним оквирима и који заиста има врхунски потенцијал када је умјетност оваквог типа у питању. Ова изложба је прошле године представљена и у нашем Музеју, а сваки пут она другачије изгледа. Има посебан квалитет јер умјетник стално развија рад“, казала је Сарита Вујковић.

Миљан Вуковић, директор Културног центра Требиње, навео је да сарадња са Музејом, која успјешно траје већ годинама, резултирала оваквом изложбом, која је на понос и граду Требињу и установи као што је Културни центар.

„Игор Бошњак је умјетник са којим ми имамо сарадњу већ дуги низ година. Имали смо прилику, и ми и грађани Требиња, да учествујемо у организацији и да посматрамо како се Игор као умјетник развијао. Он је човјек који креира трендове, а ми смо просто били принуђени да га пратимо у свему што је он креирао и поприлично унаприједио”, рекао је Вуковић и додао да ће ова изложба бити представљена и у Чачку, у оквиру пројекта Прва престоница културе Србије.

Кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске Младен Бањац нагласио је да ова изложба за њега, као кустоса, била велики изазов јер је ријеч о савременим технологијама:

„Ово је јединствен тренутак када умјетник задаје темпо кустосима јер комбинација савремене умјетности и савремене технологије је један заиста јединствен спој, један глобални свјетски тренд у савременој умјетности, тако да Игор као умјетник више него истрајно прати те трендове”.

Изложбу је свечано отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је овом приликом рекао је да је Игор Бошњак умјетник који је своје референце стекао изузетним талентом и радом у галеријама региона, али и свијета.

„Требиње је град пјесника, умјетника и свих људи добре воље. Подржавамо сваког човјека који својим радом и ђеловањем оплемењује наш животни простор и чини наш град бољим. Хвала Игору што га нису привукла свјетла великих центара, гђе је студирао и усавршавао се. Знамо да би и тамо за себе изградио мјесто под сунцем, хвала му што је изабрао наших 270 сунчаних дана и што радећи као професор на Академији ликовних умјетности у Требињу даје прилику студентима да уче од најбољих“, рекао је градоначелник Ћурић.

Извор: Културни центар Требиње /Аутор: Душка Ђајић/Фото: Јован Видаковић