У AРХИВУ ВОЈВОДИНЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ФРАГМЕНТИ ЗЕМЉЕ ХУМСКЕ“ АУТОРА САВЕ РУПИЋА

У Архиву Војводине  отворена је изложба под називом „Фрагменти земље хумске” аутора Сава Рупића.

Радови професора Сава Рупића који су изложени у галерији Архива Војводине претходно су били изложени у Сјеверној Македонији и Истри и своју завршну мисију имају у европској пријестоници културе Новом Саду.

Ово је тридесет четврта изложба по реду професора Рупића и инспирисана је Херцеговином. Професор Саво Рупић гради нове мостове и повезује обале. Његова умјетност је доказала да култура не познаје границе. Слике и мозаици инспирисани колоритом поднебља из кога долази носе посебан сензибилитет који је својствен овом академском  сликару. Ово су ријечи директора Галерије 73 Миреле Пудар, која је једна од организатора регионалне културне сарадње у којој су представљена дјела овог врсног сликара.

Поред слика, професор Рупић излаже и своје мозаике инспирисане херцеговачким наром, смоквом, камилицом. По оцјени ликовног критичара, историчара умјетности Ђорђа Кадијевића, професор Саво Рупић спада у најбоље познаваоце и мајсторе мозаика на овим просторима.

Професор Рупић истиче да је  огромна част што су његови радови  обишли регион. Он признаје да су изложбе изазвале велико интересовање публике и нада се да ће својим стваралаштвом наставити да представља Требиње и Херцеговину. Он се захвалио Галерији 73 на указаном повјерењу да његова умјетност буде представљена у региону. Посебну захвалност има према Управи Града Требиња која је подржала његову изложбу у Новом Саду.

На изложби у Архиву Војводине говорили су: Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине, аутор Саво Рупић и Мирела Пудар, директор Галерије ’73 која је и отворила изложбу.

Подсјетимо да је Саво Рупић рођен у Загори код Требиња 1963. године. Вишу школу ликовних и примјењених умјетности завршио је у Београду код професора Здравка Вајагића, Академију умјетности у Новом Саду на сликарском одсјеку код професора Јована Ракиџића и мастерске студије – сликарство на Академији ликовне умјетности у Требињу. Члан је УЛУБИХ-а од 2005. године. Живи у Требињу, запослен као професор на Академији ликовних умјетности предајући Мозаик и Мурал. До сада је имао 34 самосталне изложбе.

Изложба се реализује у сарадњи Галерије `73 и  Архива Војводине, а подржана је од Управе Града Требиња.

Изложба ће бити отворена до 21. јануара.

Извор: Редакција/Радио Требиње Фото: Галерија 73